Homo Politicus

Nu weer rust over jullie alledaags racisme

Eindelijk is Sint weer weg, de kinderen zijn ondanks advent en bijna kerst niet meer zo opgewonden en de discussie en ophef over Sint beste vriend (of vrindejesgroep) kan tot augustus weer even rusten.

Ook na meer dan 15 jaar in dit land kijk ik nog steeds als buitenstander naar de traditie van zwarte Piet. Wij hebben met Grampus en Knecht Ruprecht in de duitstalige gebieden eigen figuren die Nikolaus begeleiden en ook een transformatie doorgemaakt hebben, maar de Nederlandse traditie is toch bijzonder. Niet alleen dat deze traditie zo ueberhaupt bestaat, maar ook met welke energie en woede de rassistische middenklasse van dit land pal achter deze traditie staat.

Tradities hebben zich ooit ontwikkeld en als zich deze niet verder door ontwikkelen dat zijn het in het beste geval gewoon lege uitingen uit verlden tijden of in het ergere geval sektarisch bijgeloof – niet in de zin van in Piet te geloven, maar een soort Herrenrasse-geloof van juist die soort, die al heel veel onheil gebracht heeft.

Ik heb begrip voor iedereen, die zegt, dat zij/hij het mist op de manier te vieren hoe hij/zij het nog uit jeugddagen kent en dat hij/zij het nooit racistisch dacht. Maar iedereen die vandaag nog zwarte Piet verdedigd zeg ik het volgende: je bent gewoon een racist!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *