Homo Politicus,  Verkiezingen

Motivatie voor kandidatenlijst gemeenteraad Den Helder 2022

Waarom ik mij kandidaat stel voor de aankomende gemeenteraadsverkiezingen?
Goede vraag!

Ik ben 2020 lid van de PvdA geworden om mee te werken aan de toekomst van Den Helder (en natuurlijk Julianadorp), voor mezelf, voor mijn kinderen maar ook voor alle andere mensen in deze mooie stad. De keuze mij bij de PvdA aan te sluiten lijkt een logische want ik kom uit een sociaal-democratische familie.

De zus van mijn opa, Linchen Fuchs (1922-2019), was voor de SPD Bürgermeisterin von Pirmasens (1974-1982) en SPDler in hart en nieren. Haar grotvader was medeoprichter van de SPD in Pirmasens en met 24 (1946) is zij lid van de SPD geworden. Mijn opa, haar broer, was al voor de oorlog lid en heeft zijn partijboek de hele donkere periode gehouden (wat niet zonder risico was). Vanaf 1962 was Linchen lid van de stadraad van Pirmasens tot dat zij burgermeester is geworden en 1989 was zij nog een keer lid van de raad. Kindertehuizen en senioren waren hierbij de belangrijkste aandachtspunten voor haar.

Met deze familie zou ik eigenlijk niet anders kunnen dan ook lid van de SPD te zijn – terug in Duitsland was ik dat ook tot mijn verhuizing naar Nederland, maar ik was er helaas nooit echt actief. In Nederland is een politiek thuis vinden niet zo volledig makkelijk voor me, want ik mag niet aan landelijke verkiezingen meedoen. Maar als ik de kieswijzer dan toch wel eens invul, dat is de PvdA samen GroenLinks toch on top. Landelijk heeft Groen-Links – in ieder geval in het programma van de TK verkiezingen 2021 – voor mij een punt duidelijk voor: zij willen, dat ik ook mee kan stemmen voor de Tweede Kamer. Dus dat ik landelijk op de PvdA kan stemmen, moeten eerst voldoende mensen GL stemmen!

Op gemeente niveau mag ik stemmen en mag ook gekozen worden (0). De keuze in Den Helder voor een partij is bijna zo groot als voor de TK – maar liefst 12 partijen/fracties zitten op dit moment in de gemeenteraad, sommige waren maar zijn er niet meer vertegenwoordigd en andere nieuwe partijen willen graag bij de volgende verkiezingen zetels winnen.

Waarom dus PvdA? GL zou landelijk wel kunnen, maar de afdeling Den Helder heeft op mij geen goede indruk gemaakt. Te weinig groen, te weinig voor iets, te veel tegen alles en ze hebben mij altijd het gevoel gegeven, dat het hun alleen om hun eigen behoeftes gaat, maar niet om andere inwoners van deze stad.

De lokale partijen hebben mij helaas ook nooit het gevoel gegeven, dat ze voor echt iets staan, behalve dat ze Den Helder in hun namen voeren en ontevreden met (dus tegen) afdelingen van de landelijke partijen zijn. VVD, PVV, CU en CDA zijn er definitief geen alternatieven voor mij en D66 is gewoon oud en straalt volledig verleden tijd uit (misschien met hun nieuwe lijsttrekker dat dit veranderd).

Dus naast mijn familiegeschiedenis op die ik met een beetje trots kijk en mijn ongemak over de andere partijen heeft mij een artikel in de krant naar de PvdA gebracht. “Eerst maar eens praten over het uiterlijk van Piet” stond op 15 juni in de krant en eindelijk heeft iemand in Den Helder de moed dit onderwerp aan te pakken. Bij deze man – Pieter Blank – en zijn partij wilde ik me dus aansluiten. Dat is de sociaaldemocratie hoe ik ze goed vind: strijdend voor de juiste doelen en voor de mensen. Ook zijn standpunt “Den Helder is geen eiland, we leven in een open samenleving” laat mij tot en met vandaag zeggen, dat Pieter Blank de reden is, dat ik in Den Helder voor de PvdA aan de start ga en ik juist daarom ook voor een landelijke partij inzet: lokale politiek kan alleen in afstemming en combinatie van een landelijk, provinciaal en gemeentelijk beleid in goede banen verlopen.

Sinds vorige herfst neem ik deel aan fractie vergaderingen en sinds mei 2021 neem ik deel aan commissie vergaderingen van de gemeenteraad namens de PvdA.

Wat mij drijft? Ik sta voor een modern sociaal democratisch politiek. In haar geschiedenis is de sociaaldemocratie altijd bezig geweest met het strijden voor de voorwaarden voor vrijheid (zowel de wettelijke als de materiële), evenals voor gelijkheid van recht en gelijkheid van participatie en levenskansen, d.w.z. sociale rechtvaardigheid en bestaanszekerheid. Hoe ik denk, dat deze speerpunten invulling moeten krijgen, dat wil ik op een later moment schrijven.

In ieder geval zijn de werkvelden die mij vooral interesseren: goed onderwijs (met o.a. ook buiten schoolse activiteiten als muziek – helaas ijken deze niet belangrijk te zijn voor het reguliere onderwijs), duurzaamheid en sport/gezondheid.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *