Dat kan vandaag niet meer

Dat is vandaag niet meer passend als opmerking, vroeger mocht je dat nog zeggen, het is maar een grapje, iedereen doet dat toch soms…. dat zijn de zinnen, met die (mestaal mannen) rechtvardigen, als iets gebeurt, dat volgens hun uit een woke gedachte nu niet meer mag. De meeste van deze dingen hebben idd pas de afgelopen jaren aandacht gekregen, somige (als opmerkinge op social media) waren er gewoon 20 jaar geleden nog niet mogelijk.

Hob Gadling, one of the characters in The Sandman, was given immortality 1389 by the Sandman and Death. Since then he met with Dream every 100 years and in 1789 he reported, that he was a slave trader. Cause everybody does it. Dream makes him aware how immoral that is.

De “Lord of Dreams” maakt een mens attent op zijn immoreel gedrag. En deze mens volgt want 100 jaar later heeft hih begrepen, dat hij in de fout ging.

Er is naast “The Sandman” nog een andere Netflix serie, aan die ik denk bij dit soort van opmerkingen: Enola Holmes. Sherlock Holmes komt op zoek naar zijn zus Edith tegen en zij heeft een simpele aantwoord, waarom hij geen interesse heeft in politiek (die iets veranderd): omdat de wereld zo als ze nu is in zijn voordeel werkt (IMDB).

Heel veel herken ik in opmerkingen, die ik de afgelopen maanden te lezen of horen gekregen heb, onlangs ook over woke opmerkingen van mij. Maar is het echt “woke” en alleen in de huidige tijd zo, dat sommige dingen better niet meer gezeg worden en idealiter niet eens gedacht? Woke is het misschien, maar woke als scjeldwoord te gebruiken zegt natuurlijk al heel veel over de persoon, die het zo gebruikt. Liever geen veranderingen, liever niks inleveren van de eigen privileges ook zijn deze minder prettig voor andere. Zo erg is het toch niet om even duidelijk bedoelde dubbelzinnige opmerkingen te maken. En in het carneval even iemand zonder toestemming een kusje of even met je hand “voor voelen”, tja, dat moet toch kunnen, of niet?

Meerdere keren heb ik inmiddels op facebook en co. de zin gelezen, dat het niet de oplossing is om dochters te leren op zich te letten, maar jongens om zich te gedragen. In a perfect world – maybe. Maar in de huidige wereld kan ik alleen beide doen: mijn zonen (en dochter) leren andere mensen te respecteren en mijn dochter (en ook zonen) leren, dat helaas zich niet alle mensen aan deze regels houden.

Erg is alleen, dat zelfs bij veel mensen, die een voorbeeld functie hebben, lokale politici b.v., hier nog steeds een anti-woke houding herst en slachtoffers van een grensoverschreidend gedrag vaak eigenlijk of zelfs als de schuldige gezeien worden – ook in het jaar 2022 – of erger: dat ze het zelf wilden (en misschien meer en daarom melding gemaakt hebben).

Juist (o.a.) daaarom ben ik onlangs uit de PvdA Den Helder gestapt: een oude fractievoorzitter, die een werkatmosfere mogelijk gemaakt heeft, waarin de huidige farctie voorzitter precies dit soort uitspreken doet.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *